Når du designer et logo, vil du helt sikkert støde på udtrykket “vektor” - med eller uden at bruge vores logoskaber. I det mest enkle sprog kan vektorgrafik beskrives som baner, der er defineret af en begyndelse og en slutning, med andre punkter, kurver og vinkler inkluderet. En sti kan være en linje, en trekant, en buet form eller en firkant. Vektorgrafik kan være lige så enkel eller kompleks, som du ønsker det.
...og for at tage det et skridt videre består vektorer af formelkurver. Vektorgrafik og objekter er baseret på et koordinatsystem kaldet kartesiske koordinater, hvor punkter i tre dimensioner er en triplet af tal.
En ekstra, tredje koordinat (z) ville være det punkt, der skaber en 3d-model. Selv om dette måske er lidt uden for emnet i forhold til logodesign, er det vigtigt at forstå for at forstå den grundlæggende idé om vektorpunkter. Hver sti, linje, kurve eller form er af højeste kvalitet i enhver størrelse, som du ønsker at dele eller udskrive dit design, fordi det er rettet tilbage til en præcis ligning.
Vektorfiler er meget udbredt i trykkeribranchen og anvendes bl.a. til logoer på visitkortmagneter, plakater, visitkort, hæfter, kataloger, kalendere og andre fysiske reklameartikler. I webdesignverdenen kan logoer ses overalt fra digitale annoncepladser til sociale medieplatforme.
For et par år siden introducerede verden af vektorfiler. Vi’er nu tilbage for at forklare og dykke yderligere ned i emnet for at skitsere vigtigheden af at arbejde med en vektorfil, især når det gælder dit vidunderlige nye logo. Vi’vil også dele et par anbefalinger undervejs.
Vektorgrafiske filtyper
Scalable Vector Graphics (SVG) er designet til todimensional vektorgrafik og bruges normalt i websideapplikationer. SVG’s er baseret på XML, som står for Extensible Markup Language. Dette er et markup-sprog, som definerer et sæt regler for kodning af dokumenter i et format, herunder både menneskeligt læsbare og maskinlæsbare. SVG’s indeholder billeder, tekst og animation. Filerne kan åbnes i både billed- og tekstredigeringsprogrammer. Grafiske elementer er perfekt skalerbare og bevarer deres høje kvalitet selv under redigering, hvilket gør det ideelt til at skabe webbaserede illustrationer og redigeringsfiler.
Adobe Illustrator (AI)-filer er udviklet specifikt til Adobe Illustrator. AI har nogle begrænsninger, men det’er stadig kompatibelt med alle større billedredigeringsprogrammer. Disse filer giver en acceptabel billedkvalitet, selv når billedet skaleres. AI-filer kan nemt konverteres til .pdf-filer, hvor Adobe Acrobat er det bedste værktøj til redigering. Det arbejde, du udfører i en Illustrator-fil, er ikke-destruktivt, hvilket betyder, at en konvertering til et pdf-filformat bør være det sidste skridt.
Portable Document File (PDF)-filer er en overraskende vektorfiltype for mange, fordi de anvendes i vid udstrækning uden for denne sammenhæng. PDF-filer er et populært format, der er udviklet af Adobe, og som viser trykte materialer (vektorlogoer), præsentationer og dokumenter. PostScript-værktøjer gør det muligt at tilføje links, animationer og lyd til filen. PDF-filer er praktiske til at gemme filer, der både indeholder grafik og tekst. Grafiske elementer i PDF-filer optager lidt plads, vises korrekt på tværs af forskellige enheder og systemer og giver mulighed for en lang række udskriftsmuligheder, hvilket gør denne filtype ret praktisk. Mange printere anvender .pdf som standard til udskrivning.
Encapsulated Postscript (EPS) blev udviklet af Adobe og er kompatibel med alle populære redigeringsprogrammer som Illustrator, Photoshop, CorelDraw og GIMP - for blot at nævne nogle få. EPS-filer understøtter en lang række værktøjer til redigering og behandling af vektorlogoer og andre billeder uden tab af kvalitet. De er meget udbredt i den professionelle trykkeribranche.
Arbejde med en vektorgrafikfil
Hvor du åbner en vektorfil, er det vigtigt at have downloadet både den korrekte software og skrifttyper baseret på dit projekts behov.
Du kan downloade skrifttyper fra dine foretrukne skrifttypesider, eller du kan flytte en skrifttypefil fra en eksisterende “Font” mappe på din computer. Højreklik for at udpakke skrifttypefilen, hvis den er i et ZIP-filformat, og højreklik derefter igen (eller spring til) skrifttypefilen for at vælge “Installer” fra rullemenuen. Du får et nyt vindue, der bekræfter installationen, og din nye skrifttype bør være synlig i din software’s skrifttype-rullemenuen.
Det er vigtigt at have den rigtige software til rådighed til at arbejde med vektorfiler. Nedenstående programmer giver brugerne mulighed for at bruge specifikke kommandoer til at designe, redigere, eksportere og dele.
- Adobe llustrator er den mest udbredte vektoreditor, og mange andre værktøjer har efterlignet dens brugergrænseflade.
- CorelDRAW er en vektoreditor, som læser og skriver bl.a. EPS, AI, PDF og SVG-formater. Det er den næstmest anvendte vektoreditor på markedet, lige efter Adobe Illustrator.
- Affinity Designer er et professionelt grafisk designprogram, der er specielt udviklet til design af brugergrænseflader (UI) og brugeroplevelser (UX) ... og et billigere alternativ til Illustrator.
Gratis og anbefalet vektorgrafikprogrammel
Programmerne nedenfor er gratis, open source og anbefales på grund af deres brugervenlighed, især for begyndere.
- Vectr er et simpelt, men kraftfuldt grafikprogram på tværs af platforme, der bruges til at skabe vektorgrafik nemt og intuitivt.
- Inkscape er et professionelt vektorgrafikredigeringsprogram, der er kompatibelt med Linux, Windows og macOS. Softwaren lover en brugervenlig grænseflade med mange funktioner efterfulgt af nemme instruktioner til anvendelse.
- Gravit Designer er et program til grafisk design, der tilbyder alle funktioner til at tegne vektorer. Selv om grænsefladen kan se skræmmende ud, er dens brugervejledning ganske venlig og sammenhængende.
- Skencil er et interaktivt program til vektortegning, der især er nyttigt for brugere, der er fortrolige med Python-sproget.
Hvorfor bruge en vektorfil?
Vektorfiler er fleksible med hensyn til størrelsesændring. Brugerne kan skalere op eller ned så meget, som du ønsker, uden at miste kvaliteten af filen.
Vektorfiler er fleksible med eksport. Disse filer kan eksporteres til enhver type grafik, du måtte have brug for til dit design, herunder ethvert rasterformat som PNG-, JPEG-, GIF- og TIFF-filer.
Vektorfiler optager meget lidt diskplads, fordi der ikke er nogen fast iboende opløsning. De tager hensyn til opløsningen på den enhed, som de vises på (f.eks. skærme, printere osv.).
Vektorfiler har derfor en højere billedkvalitet, fordi de ikke er afhængige af billedopløsningen. Vektordata giver ægte punkter i stedet for en tilnærmelse, som en rastergrafik ville give. Det bringer os til vores næste vigtige emne: rasterfiler.
En introduktion til rastergrafikfiler
Når man forstår idéen bag rasterfiler, er det lidt nemt at relatere det til pointillisme. Pointillisme er en maleteknik, hvor små, tydelige farveprikker påføres i mønstre for at danne et større, mere komplekst billede. Tag for eksempel Georges Seurat’s mest berømte maleri fra 1884, “A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, for eksempel. Seurat bruger den helt rigtige mængde punkter til at narre øjet til at opfatte bestemte farver og isolerer specifikke personer, som om de var deres egne øer. Maleriet forstås bedst fra længere afstand. For at forbinde dette kunstværk med rasterbilleder er den grundlæggende idé den samme. Rasterfiler skaber en illusion af farver gennem brydninger, refleksioner - tvetydige punkter. De giver illusionen af form, lys og objekter på en todimensionel overflade eller på en computerskærm.
Rasterfiler blev først brugt om tv-teknologi, hvor udtrykket henviser til det område af en katodestrålerør- (CRT) eller LCD-skærm (LCD), der kan gengive billeder. TMI? Den grundlæggende kerne i rasterfiler er, at deres kompleksitet er formet af kompleksiteten eller antallet af farvede blokke, også kendt som pixels. Disse filer er konstrueret ved hjælp af et fast antal pixels, som ikke kan ændres væsentligt i størrelse uden at kompromittere deres opløsning.
Rasterfilapplikation
Rasterfiler anses for at være mest ideelle at bruge, når du hellere vil vise de fine detaljer i farveforløb og skygger. F.eks. når du redigerer fotografier eller maler fotorealistiske illustrationer - men ikke når du arbejder på dit logodesign eller deler det med en samarbejdspartner.
Rasterfiler bruger tusindvis af pixels til at opbygge et billede. Et par vigtige termer, der skal bemærkes, er PPI (pixels per kvadratcentimeter), der bruges til digital teknologi, og DPI (dots per inch), der bruges til print i stedet for digital teknologi.
Når et rasterbillede er blevet genereret, kan det ikke ændres i størrelse. Dette kan i alvorlig grad begrænse anvendelsen af dit logo og er vigtigt at tage hensyn til.
I sidste ende afhænger beslutningen om, hvilken filtype du skal arbejde med, af, hvordan du har til hensigt at bruge den. Adobe sagde det bedst:
“Da vektorer er baseret på formler, kan et vektorbillede skaleres i høj opløsning til stort set ubegrænsede størrelser.”
Logogenie’s logopakke i høj opløsning
I Logogenie’s gratis og premium software har brugerne adgang til en lang række effektive værktøjer, der hjælper dig med at skabe logodesigns. Vi har skitseret, hvordan du bruger disse funktioner her.
Når du’har færdiggjort dit design, kan du downloade vektorfiler af dit logodesign i en enkelt pakke. Dette omfatter flere filer i høj opløsning formateret til både print og web, herunder JPG-, PNG-, PDF- og SVG-filer. Det gør det utrolig nemt at komme videre med dit design, uanset om du fortsætter med at arbejde videre med designet sammen med en anden designer eller samarbejdspartner, deler det med dit publikum eller sender det til et trykkeri til reklamemateriale. Filen vil være klar til brug!